Skillnad vi gjort

Sedan starten 2011 så har Nätverket Prosit gjort skillnad för många barn och ungdomar. De förfrågningar som kommit in har gällt alltifrån mat, kläder, cyklar och barnvagnar till mediciner, glasögon, födelsedagspresenter och fritidsaktiviteter. En del förfrågningar har också gällt möjlighet att följa med på skolresor och utflykter. Av alla de drygt 350 förfrågningar som kommit in sedan starten så har nätverkarna tillsammans kunnat lösa de allra flesta helt eller delvis. Förfrågningarna har lösts, inte bara genom bidrag av pengar och saker, utan också genom att enskilda nätverkare bidragit med sin tid, kunskap och engagemang. För att nämna några exempel: en nätverkare körde exempelvis ett flyttlass till Stockholmstrakten och en annan skänkte en snowboard och fraktade den till Sälen så att en pojke kunde åka snowboard med sin stödfamilj. En utsatt familj som levde gömd i en kall källare med en nyfödd baby fick möjlighet till ett värdigt boende genom tips och engagemang från en av våra nätverkare. 

Förutom att lösa förfrågningar från enskilda familjer så tar Prosit även emot förfrågningar gällande grupper av barn och ungdomar från förmedlarna. Flera skollovsaktiviteter i form av exempelvis teater och bio har genomförts. Två gånger har en grupp barn och deras ensamstående mammor fått åka på en heldagsutflykt till Lyckegården i Tåstarp. Tre år i rad med start 2014 så arrangerade Prosit gratis fotbollsskola i samarbete med Svenska Kyrkan, Stattena IF och Jonsters Charity. Under de veckor fotbollsskolan varade så lagade ett gäng av Prosits nätverkare lunch som serverades till de unga fotbollsspelarna. 

Sedan glöggfesten 2010 som var startskottet för nätverket så har Prosit haft en årlig adventsträff där avkastningen gått till familjer som behövt stöd under julen. Under 2013 så blev vi genom våra förmedlare uppmärksammade på att många familjer var i stort behov av extra medel till julmat. Sedan dess driver Prosit kampanjen "Mat på julbordet". 2015 kunde Prosit ge 85 familjer ett presentkort på mat på 1 000 kr veckan innan jul. 2016 kunde vi göra detsamma för 103 familjer.

"Vilken respons! På tre timmar! Sanslöst!"

Åsa, som har varit samordnare i Prosit i flera år, berättar om vad som hände när hon nyligen fick hand om ett ärende som gjorde djupt intryck på henne. "En måndag hörde en diakon av sig och berättade om en akut situation för tre barn, alla under tio år, och deras mamma. Mamman hade nyligen flytt från en mycket våldsam man, tvingats säga upp sig och hittat en lägenhet i en annan kommun där hon och barnen kunde bo. Nytt jobb var på gång men nu var mamman helt förtvivlad. Hon hade inte de 10 000 kronor som behövdes och hyresvärden visade ingen förståelse. På onsdag skulle de bli vräkta. Bara 48 timmar senare alltså".
Åsa pratade med diakonen, som är Prosits förmedlare, och berättade att hon aldrig tidigare hade varit med om en så stor insamling på så kort tid. Men kanske kunde det bli några tusenlappar totalt så att hyresvärden kunde få en del så länge. På kvällen, vid sjutiden, gick förfrågan ut till Prosits nätverkare på mejllistan och på facebooksidan. Det som sedan hände är helt fantastiskt, Åsa säger att det var chockartat fint: "Det började genast trilla in pengar. Det var människor som skänkte en hundralapp, 30 kronor, 50 kronor, 200 kronor, ytterligare en hundralapp och Rotary som bidrog med en tusenlapp. I en strid ström höll det på såhär. Två timmar satt jag fortfarande kvar framför datorn och då var jag tårögd. En timme senare insåg jag att det här skulle gå. Totalt 53 givare hade tillsammans gett familjen möjlighet att betala räkningen. Jag bestämde mig för att avsluta ärendet när vi kom upp i den summan och det kändes så gott! Tisdag morgon kunde jag ringa till förmedlaren och meddela att jag nu skulle betala hela summan direkt till hyresvärden. Det var verkligen helt fantastiskt! Mamman som inte sovit en blund den natten, kunde nu slappna av helt."
 
Tillsammans gör vi skillnad! Mamman har nu fått nytt jobb och räknar med att kunna klara alla kostnader själv framöver. Stort tack till alla som bidrog och till alla ni som bidrar till andra ärenden! 
 
Vi kommer i fortsättningen att publicera fler berättelser på hemsidan kring de ärende som vi tar oss an. Håll utkik! Och tipsa gärna andra om nätverket och inte minst vår livaktiga Facebooksida.
Varma hälsningar från Marika, en av Prosits samordnare.